Se och göra på Bermuda

Se och göra på Bermuda

Bermuda eller som den kallas ”lilleputtön”, må vara liten i storleken men ack så vacker att se med egna ögon. Det är även värt att tillägga att havet går att skymta oavsett var på ögruppen du befinner dig. Med det sagt vill du säkerligen veta vad du kan göra och vilka utflyktsmål som Bermuda bjuder på. Eftersom Bermuda är en hel ögrupp i Karibien med drygt 140 småöar som förbinds med broar, så kan du nästan öluffa till fots och göra alla möjliga nöjesturer.

Bermudas väsentligaste sevärdheter

På Bermuda finns flera kända sevärdheter med omtalad bakgrund och historia. Eftersom ögruppen fortfarande ligger under brittiskt styre och har så gjort under flera århundraden samtidigt som det har varit en viktig plats för sjöfarten, så har många stora män upprättat byggnader och monument här genom åren.

Verdmont Museum

På ett arkitektoniskt plan och även rent historiskt, är huset Verdmont ett av ögruppens mest intressanta sevärdheter. Huset ligger i Smith’s Parish, har en underbar trädgård och är fullproppat med vackert kinesiskt porslin, fantastiskt silversmide och gamla georgianska möbler. Huset byggdes av en rik skeppsägare vid namn John Dickinson som lät bygga och inreda det runt 1710. Det sägs vara en verklig skattkista. Alla husets delar och innehåll skapades av kunniga hantverkare och ägaren hade dessutom många slavar i sin ägo. Huset är idag ett välbekant museum och det sägs till och med att det spökar där…

Inträde 5 dollar för vuxna.

Kristallgrottorna

På vägen in till staden St. George ligger några grottor med droppstensformationer som inte kan liknas vid något annat. Grottorna upptäcktes av en ren slump när två grabbar spelade boll i början på 1900-talet. Bollen ramlade ned i ett stort hål som visade sig vara en grotta som ledde till flera underjordiska och sagolika platser.

Utflyktsmål på Bermuda

Både natur och städer lockar till turism på Bermuda. Det finns således ingen del av ön som förblir outforskad. Här följer några tips på ställen som utgör turistattraktioner.

St. George – den forna huvudstaden på Bermuda

Förr i tiden var St. George huvudstad innan Hamilton sprang förbi. Dock finns mycket kvar av den forna storhetstiden. Staden är helt oförstörd och full av charm. Det är ofta hit de flesta turister kommer om de vill ha lite hederlig sightseeing.  St. George stadskärna är byggd med labyrintgränder, gamla passager från kolonialtiden och restaurerade byggnader och konstruktioner som regeringen har bevarat och tagit väl hand om. Gå upp i fortet St. Catherine och blicka nedåt mot den turkosblå stranden, sätt dig och ta en matbit på det paradisliknande Tobacco Bay på andra sidan staden i bukten där det en gång smugglades krut över till Boston, eller stig in i St. Peter’s Church som är Bermudas äldsta och mest välbevarade kyrka. I kyrkan ligger ett gäng av blandad kompott begravd – farliga pirater, skeppsägare, guvernörer och läkare. Varje person har en historia som guiderna kan berätta om.

Shoppa och spela golf i Hamilton

I huvudstaden Hamilton är det shopping vid hamnen Hamilton Docks som gäller, samt golfspel när du inte vill kika runt på sevärdheter i staden. Bermuda är känd för sina väldesignade golfbanor med havsutsikt. Gräset på banorna är specialodlat för att överleva den starka solen utan att bli brunt.

I Hamilton ligger även Trefaldighetskyrkan och Fort Hamilton med sina hemliga och mystiska underjordiska gångar och den respektingivande vallgraven.

Aktivera dig på Bermuda-viset

Överallt på Bermuda kan du se vattnet, vilket gör att svalkan alltid finns tillgänglig. Den storslagna naturen gör att många besökare väljer att vandra och ett perfekt utflyktsmål för denna aktivitet är Spittals Ponds naturreservat. Här slingrar sig en rad vandringsleder där turister och invånare spejar på exotiska fågelarter och blommor. Ett tips är att vandra i naturparken någon gång mellan maj och november. Då är chansen som störst att du får se övervintrande havsfågelarter som är svåra att beskåda på annat håll, bland andra Bermudapetrellen.

Titta på skeppsvrak

Vid Bermudas stränder ligger en stor andel skeppsvrak från flera hundra år tillbaka i tiden. Är du en rutinerad dykare då får du bara inte missa en tur här. Det anordnas dykarutflykter med guide som leder dig till flera av vraken och som kan upplysa dig om den bakomliggande historien. Ett utmärkt dagsnöje för den som vill se Bermudas förflutna under ytan.

Hyr en segelbåt

Om du vill se Bermuda ovan ytan då är det nästan en oskriven regel att hyra segelbåt eller katamaran och kajka runt längs kusterna. Det är nämligen ingen tillfällighet att Bermuda har stått värd för den världsberömda tävlingen America’s Cup samt många andra båttävlingar. Har du inte råd eller lust att hyra segelbåt, arrangeras dagsutflykter med båt som visar upp guvernörernas fina hem samt andra viktiga byggnader som är lättast att se från havet. Akta dig dock för att åka för långt ut – det är nämligen precis utanför Bermudas kust som den beryktade Bermuda-triangeln infinner sig…