Bra att veta om Bermuda

Bra att veta om Bermuda

Bermuda består av en mängd småöar som tillsammans utgör hela området. Precis utanför Bermudas kust ligger den omtalade Bermuda-triangeln som fått stor uppmärksamhet på grund av mystiska försvinnanden och haverier av flygplan och båtar. Paranormaliteten är dock mer en legend än verklighet, eftersom incidenterna har sina logiska förklaringar. Bermuda är ett utomeuropeiskt territorium för Storbritannien. Huvudbefolkningen (ca 60 %) består av nya generationer till afrikanska slavar, men ca 40 % är britter och portugiser. Läs vidare och få alla viktiga fakta om Bermuda, som kan vara bra att veta om du ska resa dit.

Väder och klimatförhållanden

Bermuda har ett typiskt västindiskt klimat med milda temperaturer året om. Ögruppen är ganska isolerad därute i Atlanten och blir ibland föremål för orkaner och stormar. De regnigaste månaderna är december och januari och de varmaste är juli-oktober då det kan bli ca 30 grader varmt. Under de kallaste månaderna brukar temperaturen ligga runt 18-20 grader. Dock får Bermuda en del nederbörd hela året runt. Det blir aldrig så innerligt hett att man knappt kan lämna hotellet, som i Afrika exempelvis, vilket är skönt för en turist som vill upptäcka Bermuda.

Huvudstad

Hamilton är den nuvarande huvudstaden i Bermuda. St. George var den forna huvudorten. Sammanlagt bor det ca 65365 invånare på ögruppen.

Valuta

På Bermuda betalar du med valutan Bermuda dollar (BMD). 1 SEK=0,11 BMD.

Ofta accepteras även amerikanska dollar. Det går bra att betala både med kreditkort och kontanter.

Språk

Bermuda pratar befolkningen engelska.

Eluttag

Spänningen i eluttagen på Bermuda är 120 V. Det innebär att du måste ha med dig en adapter. Stickkontakterna är A och B.

Tidsskillnad

Mellan Sverige och Bermuda råder det 4 timmars tidsskillnad, utom under sommartid då det är 5 timmar. När klockan är 12 i Sverige är hon 8 på Bermuda (eller 7 under sommartiden i Europa).

Åldersgränser

För att konsumera alkohol på Bermuda måste du vara minst 18 år gammal. Affärer får inte sälja alkohol på söndagar. Du får inte gå omkring med flaskor i händerna på gatorna eller stränderna hur som helst. Ska du dricka alkohol på andra platser än i barer, måste du och ditt sällskap hålla er på en enda plats och dessutom hålla er i skinnet, så att säga.

För att hyra bil, ska du vara minst 25 år gammal, för moped/scooter gäller 16-årsgräns.

Larmnummer och säkerhet

För att komma i kontakt med polis vid en nödsituation, en ambulans eller vid brand, ska du slå följande larmnummer.

  • Polis, brandkår och ambulans – 911

Som turist på Bermuda är du relativt säker, men du ska givetvis alltid använda ditt sunda förnuft och inte utmana ödet genom att springa omkring med synliga diamanter på fingrarna eller rada upp en serie 100-dollarsedlar under en sen kväll i huvudstaden Hamilton, till exempel. Utrusta dig dessutom med en komplett reseförsäkring.

Ambassader och konsulat

Det finns ingen svensk ambassad på Bermuda, men väl ett konsulat i Hamilton. Adressen är 100 Pitts Bay Road och telefonnummer +1 (441) 705-5055. Närmaste svenska ambassad ligger i Washington i USA.

Bermuda saknar också ambassad i Sverige, istället hanteras alla konsulära frågor av Storbritanniens ambassad på Skarpögatan 6-8 i Stockholm. Telefonnummer är 08-671 30 00.

Visumregler

Som nordisk medborgare får du resa in i landet och stanna i upp till 90 dagar. Ditt pass måste vara giltigt under den tiden du vistas i landet. Om du vill stanna längre än 90 dagar måste du ansöka om förlängning hos Bermuda Department of Immigration, senast den 21:a dagen. Mer info finns tillgänglig hos brittiska ambassaden.

Vaccinationer

Du rekommenderas att vaccinera dig mot Hepatit A och B samt mot tyfoid om du stannar mer än 3 veckor och håller dig till enkla boenden och matställen. Du bör även ha ett giltigt skydd mot stelkramp, polio och difteri. I övrigt finns inga obligatoriska vaccinationer att ta.

Landskod

För att ringa till Bermuda slår du +1 441 före telefonnumret. För att ringa till Sverige från Bermuda slår du +46 och tar bort första nollan i telefonnumret.