Mat och Dryck

Mat och Dryck

Karibisk mat får det att vattnas i munnen på de flesta, då salt, sött och syrligt varvas i en underbart blandad kompott. Om du reser till Bermuda kan du nästan garanteras goda restaurangupplevelser var du än är. Restaurangkulturen är starkt rotad här och med alla turister så kan du räkna med att matställena är överfulla varje kväll. Det kulinariska landskapet på Bermuda är beryktat och det läggs också mycket stor vikt vid inredning och tema på restaurangerna.

Maträtter och drycker

Maten på Bermuda kan vara allt från medelhavsinspirerad till lokala rätter. Vill du prova på riktig lokala maträtter ska du bege dig till St. Davids Island där restaurangerna är det som mest kännetecknar ön och lockar folk. Mycket av maten är baserad på fisk och skaldjur och torsk är den fisk som du ofta ser på tallrikarna. Ett tips är att äta ”söndagsmorgontorsk” som är en rätt bestående av torsk, ägg och potatis tillsammans med bananer och avokado, toppat med en lök- och tomatsås. Låter det som en helyllesvensk måltid som korsats med karibiska inslag och italienska influenser? Kanske det! Detta är en frukost eller brunch som äts på söndagar.

Den typiska drycken för Bermuda är svart rom och den drycken kan du både konsumera som den är, ha i kakor och bakverk eller i matlagningen. Romen förekommer också i en av landets typiska rätter, fiskchowder. Det är en soppa med färsk fisk och pepparsås, blandad med sherry och rom. Till maten är det också vanligt att inta en speciell ingefärsdricka. Den är stark men god och bra för matsmältningen. Som tillbehör till middagen är det vanligt att du får ett banan- och kokosnötsbröd.

Bermudisk kokkonst – ett hav av smaker

Fisk och skaldjur kan summera den bermudiska maten. Mycket av råvarorna i det bermudiska köket är emellertid också inhämtade från USA. Det är således vanligt att hitta stekt kyckling, musselpiroger, biff och fläsk. Landets specialitet är annars haj, som går att beställa på flera restauranger, dock till ett ganska högt pris. Det äts också mycket hummer.

Det vore emellertid fel att inte nämna de starka influenserna från Afrika och Portugal, eftersom Bermudas befolkning till större delen härstammar från Afrika och Portugal, vid sidan av britterna. Dessa folkslag har givetvis ”kryddat” maten med sina traditioner och smaksättningar.

Te och scones

Nej, engelsmännen har inte patent på te och scones och överallt på Bermuda kan du faktiskt dricka eftermiddagste och inta det med några hembakade scones med apelsinmarmelad.

Restaurangkultur

På Bermuda är det mer regel än undantag att folk går ut och äter på kvällen. Det ska också tilläggas att många finare kryssningsfartyg lägger till vid hamnarna och många av passagerarna klär upp sig till middag på ett mycket elegant sätt. Vidare, har också många av restaurangerna infört krav på finare klädsel, så undvik att komma i jeans, crocks och en slafsig t-shirt om du ska in på något bättre ställe. Till och med ett fåtal hotell har klädkoder. Ring gärna restaurangen och fråga efter klädkod innan du går dit eller undersök saken om du passerar förbi. Det är bättre än att stå där hungrig senare och inte bli insläppt.

Middagstider – ”Till bords!”

Man äter ungefär vid samma tid som hemma på Bermuda, med undantag för lite senare middag. Många restauranger öppnar inte förrän kl. 18:00 men gästerna brukar inte anlända förrän 19:30. En lättare lunch äts runt kl. 13:00.

Prisnivåer

Priserna på Bermuda kan variera så mycket som 40 %, beroende på om det är vinter eller högsäsong. Dricksen är aldrig inkluderad i restaurangnotan och läggs till med ungefär 15 %. En trerätters middag på en medelmåttig restaurang kan uppgå till 1100 kronor och på ett billigare hak 220 kronor. Det är alltså inga gå-bortpriser vi talar om. Under vintern brukar notan dock vara lägre, vilket kan vara ett bra tips för dig som vill unna dig lite lyx och samtidigt vara ekonomisk.